Orchid Keiki Care

Keikis är små plantor som utvecklas på blomman stamceller noder av orkidéer . Keiki är hawaiianska för "baby ", och dessa små plantor är faktiskt barn orkidéer . Dendrobium , Phalaenopsis , Oncidium och Epidendrum orkidéer tenderar att utveckla keikis . Om du märker en keiki som växer på din orkidé , kan du ta bort den för att odla en annan orkidé . När du tar bort keiki , behöver den ordentlig vård för att fortsätta att växa och utvecklas till en vacker blomma . Betydelse

Orkidéer producerar keikis som en form av asexuell reproduktion . Keikis är resultatet av en ackumulering av tillväxthormoner i en blomstjälk nod. De kan utvecklas naturligt eller induceras med en produkt som kallas keiki pasta . En keiki är en klon av moder orkidé och kommer att utveckla blommor som är identisk med sin mammas blommor . En hybrid orkidé keiki kommer att producera en orkidé som är samma som sin hybrid mor .
Borttagning

Innan du klipper av en del av din orkidé , se till att det är en keiki och inte ett skott . Keiki rötter bildas från små knopp utväxter på de övre delarna av rören . Rötter som utvecklar nära basen av orkidén är skott . Avlägsna keiki när den har två eller tre blad och har utvecklat flera 2 - tums - långa rötter . Använd en vass , steril kniv att skära sockerrör 2 inches nedanför keiki . Applicera en fungicid på den avskurna sockerrör moderns orkidé och snittet sockerrör av keiki .
Ingjutningar

Inte anläggning keikis i jord eller torv mossa . Dessa medier håller för mycket vatten , och kan döda unga plantor . Keikis behöver en väl dränerande orkidé plantering mix . Du kan plantera en keiki i en separat kastrull eller i samma kruka som moderplantan . Plantera en keiki genom att begrava sina rötter och ge stöd, till exempel en trä hantverk pinne , för att hålla keiki upprätt . Fukta planteringsmedietoch placera keiki i ett område där det kommer att få något mindre ljus än den hade fått .
Fortsatt vård

Royal Trädgårdsodling Society hemsida rekommenderar vattning keikis sparsamt . Låt jorden torka ut mellan vattningarna. Dimma keiki dagligen . När keiki etablerar och utvecklar ny tillväxt , flytta den till ett område där det kommer att få samma solexponering som mamman orkidé . Eftersom keikis är kloner av moder orkidé , de har samma växande krav . Ge etablerade keikis med samma näringsämnen och omsorg som du lämnar till mamman orkidé . Addera