Vad är skillnaden mellan en 15 Amp och en 20 Amp säkring

? Vissa enheter som används för att beskriva el är välbekanta ord . Till exempel satte vi 60 - watts glödlampor i våra sänglampor och köpa 1000 - watts mikrovågsugn , eller ersätta de 9 - volts batterier i våra brandvarnare och 12 - volts batteri i en bil . Om den enda gången den genomsnittliga personen möter allt mäts i ampere , dock , är när han eller hon har för att ersätta en säkring . Kanske är det därför innebörden av förstärkare är ett mysterium för många. Volt
hushållsströmi USA är en vanlig 120V .

elektriker och fysiker använder volt för att mäta skillnaden i elektrisk laddning mellan två punkter. Om man använder flödet av vatten i ett rör som en analogi för elektrisk ström , då spänning liknar vattentrycket i röret, eller och högspänning är ekvivalent med hög " vattentryck. " I USA , är hushållsströmstandardiseras vid 120V , men standardspänningen varierar från land till land och ibland inom ett land .
Watts
En typisk mikrovågsugn förbrukar cirka 1000W av elektricitet på hög .

Elektriska apparater omvandlar el till en annan form av energi som värme eller rörelse . Till exempel glödlampor omvandlar el till ljus ( och värme ) , och fansen konvertera den till rörelse sina blad . I vilken takt apparater förbrukar elenergi för att göra denna förändring mäts i watt . När den slås på , förbrukar en 100W glödlampa en konstant 100W el . En mikrovågsugn kan konsumera 1100W på hög , men bara 400W på lågt . Fortfarande med användning av vatten analogi , är motsvarande wattal för den mängd vatten som behövs för att fylla en behållare; glödlampor är små behållare och luftkonditioneringar är stora .
ampere

" elektriska trycket " av hushållsströmär ett konstant värde , 120V i USA . Den mängd el som behövs för att driva en enhet är också ett känt värde, t.ex. 100 W för en glödlampa eller 1500W för ett värmeelement . Ampere , eller ampere , är de enheter som används för att mäta mängden ström som flyter genom en elektrisk krets för att driva denna lampa eller värmare . Beräkning av antalet ampere ström varje apparat drar är enkel aritmetik : dela watt behövs för att köra posten av spänningen av den nuvarande . Till exempel , en 100W glödlampa på 120V ström drar 0,83 ampere ( 120/100 = 0,83 ) .

Säkringar
Typiska reservsäkringar för ett hem fusebox

Säkringar och brytare är säkerhetsanordningar in i elektriska kretsar för att förhindra överbelastning . De är rankade i ampere , till exempel 15 - amp eller 20 - amp säkringar och 20 - amp brytare . Om den ström som passerar genom en säkring överstiger dess stjärnor, remsan av metall inuti smältor. När detta händer säkringen går , öppnar kretsen och alla enheter stängs .

Ström flyter genom en krets är den kombinerade effekten för alla operativa enheter dividerat med spänningen . På en 120V krets , kommer strömförbrukning än 1800W blåsa en 15 amp säkring ( 1800W /120V = 15 ampere ) . Till exempel, om du har åtta 100W lampor tända och slå på en mikrovågsugn som använder 1100 watt kommer totalt 1900W blåsa säkringen . Om en lampa är tänd , är den totala oavgjort 1200W och säkringen kommer att förbli intakt . På samma krets , skulle en 20 - amp säkring gör att du kan använda 2400W utan ett strömavbrott . Addera