Högt näven buller på mitt tak när det är kallt

Awake mitt i en kall natt med upprepad högt näven från ditt hem tak kan vara ganska alarmerande , vilket ger upphov till visioner av fallande trädgrenar eller inkräktare på taket . Vad du hör är dock effekten av låga temperaturer på byggmaterial . Det är fysik, men det är inte ett tecken på ett allvarligt strukturellt problem , så du sova gott , trots racket .
Krympande är Emission

Att förstå ursprunget till en takets mal kräver en förståelse för termisk expansion och kontraktion. Enkelt uttryckt , byggmaterial reagera på förändringar i sin miljö . Effekterna är tydligast på vintern . På vintern , kalla temperaturer krymper utsatta byggmaterial, som är bundna till varandra och invändiga material av fästelement , såsom spikar . Olika material krymper i olika takt . Poröst material , såsom trä , förlorar fukt i torr vinterluft, vilket gör dess krympande mer omfattande . Extrema och snabba växlingar mellan varma och riktigt kalla temperaturer - en vanlig företeelse på vintern när dagarna är varmare med några strålande sol , men temperaturen sjunker dramatiskt på natten - gör exponerad byggmaterial krymper snabbt
Distortion . och rörelse

Dessutom är tak utsätts för kalla utomhustemperaturer , samtidigt anslutna innerväggar, ofta insvept i isolering , är varma från värme rör sig uppåt från golv nedan . Denna kontrast innebär taket krymper , typiskt snabbt, medan de inre väggarna inte är det, vilket orsakar distorsion i form av olika tak- och vinds komponenter, såsom taksparrarna . När trycket byggs , leder och andra delar av anslutningar, t.ex. spik och metallplattor mellan taket och vinden väggar , kan röra sig något , med en komponent eller anslutning på väg bort från eller mot en annan . Den energi som frigörs genom denna rörelse är vad som orsakar högt näven eller knakande ljud . Rörelsen så lite som en fjärdedel av en tum kan ge en smäll , Joe Nelson , ägare av Twin City ombyggnad i Minneapolis - Saint Paul , säger . När varmare , fuktigare luft tillbaka på våren , takets delar går tillbaka till sin normala storlek och spänning .
Ingen anledning till oro

Även obekväma , ljud i samband med termisk expansion och kontraktion av byggmaterial normalt inte tyda på ett allvarligt problem , till exempel strukturella skador . Samma kontraktion och expansion sker i en mindre högljudd mode när vattenledningar värms eller kyls med användning , samt fönster och dörrkarmar när svalare kvällstemperaturernarulla in på sommardagar . Faktum är att byggare förstår termisk expansion och kontraktion , och försöker eliminera dess effekter så mycket som möjligt genom att använda kompatibla material som gränsar till varandra och tätt fäst anslutningar för att stå emot överdriven rörelse . Men ett tak staplade med flera inches eller mer snö och att buller behöver rensas bort så fort som möjligt .
Isolering Inte en stor hjälp

Isolering kan förbryllar näven ljud gjord av rörelse i taksparrarna eller andra takets delar , men de kommer inte att kunna stoppa expansion och kontraktion på grund av takets exponering för utomhustemperaturen . Lägga till mer vinden ventilation kan bidra till att minimera expansion och kontraktion genom att minska vinden är dagstemperaturen , kolumnist Ari Marantz noterar i sin & quot; Fråga Inspector & quot ; kolumn i & quot; Winnipeg Free Press , & quot ; men det är inte troligt att sluta banka helt .

Vorherige Seite

No