Vad är Pieter Sten

? Pietersite är varunamnet för en sammanlagd klippa huvudsakligen består av hök öga och tigeröga . Det är oftast en mörkblå - grå till färgen , med rostiga bruna, röda och guld också. Även om det är en medlem av tigeröga familj , Pieter skiljer sig i utseende , med ränder och virvlar runt går i alla riktningar . Historia

Sid Pieters upptäckte Pieter i Namibia 1962 . Han registrerade fyndet i Storbritannien och publicerade sin upptäckt 1964 , och stenen namngavs i hans heder . Även om många trodde att Pieter kunde hittas endast i Namibia , år 1993 en liknande sten upptäcktes i Kinas Hunanprovinsen. Kinesiska Pietersite har inte fyllt ädelstenen marknaden fram till 1997 . På grund av begränsad produktion i både Kina och Namibia , är svårt att hitta stenen .
Bildandet

Pietersite är en riebeckite , där en mineral blir smidigt annan inom samma berg . Detta resulterar i chatoyancy , eller " kattens ögon , " ses i både Pietersite och tigeröga stenar . Pieter ser mer kaotisk än tigeröga , dock . Dess brokiga färger och slumpmässigt directioned ränder resultat av att bryta isär av dess sammansatta mineraler innan kvarts reformeras och befäste dessa mineraler genom geologiska processer . Därför Pietersite är " brecciated , " ett italienskt ord som betyder en kombination av mineraler och sten som hålls samman av ett finkornigt sediment .
Smycken

Pieter visas på marknaden nästan uteslutande i cabochons ; dvs ädelstenar poleras i små , ​​rundade former i stället för mångfacetterad . Cabochons är det enklaste sättet att maximera Pieter unika skönhet , som en lång och rundade skär bäst visar sin chatoyancy . Gemcutters måste vara ganska försiktiga med Pietersite , eftersom det måste skäras parallellt med längden på dess fibrer .
Rengöring och skötsel

Polering Pieter med en mjuk duk är det bästa sättet att hålla stenen ren . Det är också viktigt att hålla Pieter borta från rengöringsmedel och extrema temperaturer , eftersom de kan ha en negativ effekt på den pärla s färgsättning . Även Pietersite är inte en särskilt mjuk sten ( eftersom den har en del kvarts i det ) , bör det ändå förvaras i ett tyg - fodrad fall från andra stenar för att undvika repor . Addera