Hur man konstruerar en kupol

kupoler är miniatyr hus -liknande strukturer som överskrider taket av hus och byggnader . Cupolas är inte bara dekorativa, de kan vara funktionella också . Före tak och nock ventiler blev vanligt , en kupol var det bästa sättet att ge ventilation till huset , ladugården , eller garage som den byggdes på . Cupola konstruktion kan vara ett givande projekt förbättrar både nytta och attraktionskraft ett hem eller byggnad . Detta är vad du behöver
Tabell såg
Måttband
Geringssåg
3 ceder plankor , 2 - av-6 tum , 10 meter lång
Borra
Borr uppsättning
galvaniserade skruvar
Hammer
galvaniserade spikar
Cedar planka , 4 -gånger-4 - tum , 8 meter lång
Bygg lim
4 bitar av tegel mögel , 8 meter lång
Vinyl eller aluminium gavel ventiler , 12 - av - 12 - tums galler
Plywood , 3/8-tums , 4 - by - 8 - fot
Jigsaw
aluminium blinkande , 10 - fots rulle
Plåtskruvar
Utility kniv
Takshingel
Roofing cement
Takläggning naglar
Ladder
Plywood , 3/4-tums , 4 - by - 8 fot
Lumber , 2-av - 2 - tums , 8 meter lång
Caulk pistol
Caulk
Visa fler Instruktioner
1

Skär ceder 2 - by - 6 s till 30 - tums sektioner . Dessa bitar kommer att bilda rektangulära ramar vid botten av kupolen struktur för sill, och på toppen av kupolen för bjälklaget nedanför taket. Bevel fyra stycken för tröskeln med ett bord såg med bladet inställd på 19 grader . Placera stängslet en 3/4-tums från bladet . Bevel fyra stycken för bjälklaget genom att duka sågklinga i 45 grader och staketet vid 4-1/4 inches från bladet . Sand och geras ändarna på varje del i 45 - graders vinkel . Spara klipp från tröskel bitar och raka av en 1/4-tums bit och lägga åt sidan .
2

Konstruera tröskel och bjälklaget ramar . Anslut varje uppsättning bitar ihop till två rektangulära ramar . Se till att alla hörn är fyrkantiga och stabilt genom att skruva i plywood klipp på undersidan av varje ram . Addera 3

Skär vertikala bitar av ramen ur ceder 4 - gånger-4 -talet. Skär fyra kolumner , 17 - inches lång . Fäst brädan till undersidan av kolumnerna genom att borra styrhål och insättning av 3 - tums skruvar i varje inlägg och två på vardera sidan av den mitre joint . Se till hörnen på tröskeln och stolparna är lika .
4

Spika de rester av sill som du sparat på tröskeln ramen . Applicera konstruktion lim och låt torka . Borra tegel mögel ramar in mellan stolparna . Innan du sätter i skruvarna , förborra och försänk varje hål . Justera placeringen av kupolen kolumner för att passa den övre delen av tegel mögel på plats. Skruva i botten och sidor av ramarna för kolonnerna , och skruva fast överdelen på sidorna .
5

Montera louvred ventilerna genom att skruva på plats för att baksidorna av tegel formramar. Använd självborrande plåtskruvar för att installera . Skruva i bjälklaget ramen till toppen av kolumnbitar, upprepa processen att installera tröskeln .
6

Mät och kapa en böjd bjälke från en 2 - av-6 planka . Skär i en romb med böjda sidor , 5 - 1/2 inches med 21 - tum på det bredaste stället . Markera och skär en bjälke , sedan använda den som en mall för att markera de tre andra . Fäst takbjälkar tillsammans med användning av en 6 - 1/2-inch lång bit av 2 -by- 2 trä som en central axel . Skruva navet till två av takstolarna , och fäst de andra två med skruvar drivs genom takbjälkar och in i navet .
7

Klipp 3/8-tums bit plywood på en 26 -by - 26 - tums fyrkant . Centrera bjälke struktur över plywood och skruva fast underifrån . Position skruvar så de penetrerar plywood och in i botten av varje bjälke . Skär en 12 - tums diameter hål i mitten av plywood med hjälp av en sticksåg . Hålet kommer att låta vattnet rinna ut ur kupolen vid behov .
8

Mät och skär resterande 3/8-tums plywood i böjda trianglar i mantel bitar att passa över bjälke strukturen . Skruva på plats , med början på mitten och sätta in skruvarna i vinkel . Lämna en 1/2-tums gap mellan plywood mantlar bitar . Centrera tak över ventilationsstrukturenoch skruva på plats , kör skruvar uppåt genom bjälklaget ramen i takfoten .
9

Fäst bältros . Börja med en full singel fastspikad på taket upp och ned , känd som en "starter remsa . " Låt startremsanhänget plywood med 3/4-tums . Nail på de återstående bältros , vilket lämnar ett gap mellan bältros på åsarna . Limma bottenkanter ner med en droppe tak cement .
10

Avsluta shing genom att spika bältros över åsarna i taket . Lägg tunga linjer i tak cement längs båda sidor av varje taknock . Skär bältros 5 - inches lång , och skär den första singel längs varje ås för att anpassa sig till hörnet av taket
11

Applicera aluminium blinkande till taket cap . . Skär en 9 -by- 14 - tums bit blinkande runt toppen av taket. Håll på plats och markera för att skära in i en pyramid form med prydliga, jämna kanter . Klipp locket och fäst på toppen av taket med tak cement . Kör en takläggning spik genom sidan av locket där sömmen på de blinkande lögner .
12

Mät taklutning . Lägg två skrot brädor över åsen av taket och skruva ihop dem ordentligt , bevara vinkeln på åsen .
13

Gör taket sadeln för installation kupolen från 3/4-tums plywood . Skär fyra rektangulära bitar till måtten på ventilationsstrukturen, mellan 8 och 16 - inches hög beroende på hur brant taket är sluttande . Använd taket -pitch gauge gjorts för att markera rätt tonhöjd utmed två sidor av sadeln . Placera punkten på mätaren i mitten av sadeln , cirka 4 - inches från toppen. Rikta in benen på den tjocklek med de inre kanterna på sadeln, och skära ut V-format hack. Denna skåra är där kupolen kommer att gränsla taknocken .
14

Täck sadeln med blinkande och fäst sömmen på plats med självgängande skruvar . Skrynkla blinkande i hörnen med en hammare och träkloss för utjämning . Fäll ner överhängande blinkar längst upp och längst ner , och skär den blinkande vid V - formad anvisning . Vik flikarna för att blinka i sadeln och säkra flikarna med skruvar .
15

Fäst sadeln till taket . Lay tak cement till varje sluttande sida av sadeln fäst till taket. Fäll ner de fyra flikar blinka på cement . Kör 2 - tums skruvar genom blinkande och fäster sadeln och på taket . Gör två små 2 - by - 2 timmer remsor eller knapar . Fäst klotsarna till de inre kanterna av sadeln , så att de är vinklade mot taklutningen på vardera sidan , liksom det maximalt av en triangel. Skruva klotsarna i taket . Täta alla gapping i kanterna med tak cement . Caulk runt den övre kanten av sadeln, men lämnar de två understa kanterna på sadeln oförseglade . Detta gör att vatten som tränger in i kupolen rinna ut . Addera